Valinnanvapaus takaa hyvät vanhuspalvelut

|
Tekstin kokoA-
A+

Hoivapalvelujen laatu puhuttaa ja pelottaa sekä Suomessa että muualla maailmassa. Maailman väestö ikääntyy hurjaa vauhtia ja sen mukana tuomat haasteet ovat nähtävissä myös Suomessa.

Suomen Kuvalehti haastatteli Suomessa ensikertaa vierailutta Home Instead Senior Care:n perustajaa ja pääjohtajaa Paul Hogania.

Jos laatua ei kyetä takaamaan julkisesti tuotetuista palveluista, kuinka kaupalliset yritykset siihen pystyisivät tulostavoitteineen?

Hoganin vastaus on kilpailu. Mitä enemmän markkinoilla on toimijoita, sitä parempi.

- Kun toimijoita on riittävän monia, apua tarvitsevien valinnanvapaus kasvaa. Silloin vain laadukkaat palveluntarjoajat jäävät jäljelle riippumatta siitä, ovatko ne julkisesti rahoitettuja, yksityisiä vai kansalaisjärjestöjen palveluja. Kukaan ei osta huonoa, kun on mistä valita, kertoo Hogan.

Hoganin mukaan esimerkiksi Australiassa yhteiskunta tarjoaa ikäihmisille tietyn summan rahaa, henkilökohtaisen budjetin, jolla he voivat ostaa palveluja. Erona Suomen palvelusetelijärjestelmään on se, että ihminen voi itse päättää, mitä palveluja ostaa. Pääkaupunkiseudullakin on alkanut pilotti, jossa tutkitaan henkilökohtaisen budjetin käyttöönottoa.

Helsingissä on käynnissä  henkilökohtainen budjetti pilotti eli ns. LAUTTASAARI- malli. LISÄTIETOA HANKKEESTA:

http://www.tekes.fi/ohjelmat/sosiaalijaterveyspalvelut/Projektit?id=10254672

Pilotin yhteyshenkilönä toimii Helena Soini, Helsingin kaupunki, puhelin 040 334 7215.

Lue koko artikkeli: Suomen Kuvalehti (paperilehti pdf) Löytyy sivun alaosasta.

Tai Suomen Kuvalehti (nettisivut)

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/yhdysvaltalaisyrittajan-resepti...

Leena Filpus, Suomen Kiuvalehti, 2013-08-02,  sivu 16
Osasto: Uutisviikko