Yksityisten hoivayritysten palvelut mahdollistavat kotona asumisen

|
Tekstin kokoA-
A+

Vanhusten palvelujärjestelmän kehittämisessä on tätä nykyä selkeänä johtoajatuksena laitoshoidon purkaminen.  Tavoitteena on, että vanhenemme kotonamme. Mikäli vanhus ei pysty asumaan kotonaan eikä pysty selviytymään jokapäiväisistä arjen askareista, hän siirtyy palvelutaloon tai hoivakotiin. Espoolaispariskunta Maj-Britt ja Tarmo Vilppula pyysi avukseen yksityisen hoivapalveluyrityksen ja näin mahdollistivat asumisen rakkaassa kodissaan.

Espoossa omakotitalossa asuville Tarmo ja Maj-Britt Vilppulalle Home Instead Seniorihoivan tarjoamat yksityiset hoivapalvelut ovat ratkaisevan tärkeitä heidän nykyisen elämänlaatunsa kannalta.

- En voisi asua kotona ilman hoivayrityksen apua, kertoo rollaattorin avulla liikkuva Tarmo Vilppula, 86 v.- Tämä merkitsee meille paljon, lisää siihen puolestaan hänen 84-vuotias vaimonsa. Heidän  CAREGiver -hoitajansa  Kaija Falck käy heillä kuutena päivänä viikossa aamukahdeksasta kello 12 saakka. Hänen kanssaan yhteistyössä tapahtuu Tarmo Vilppulan ylösnousu, joka joinakin aamuina sujuu paremmin kuin toisina. - Yhdessä tehdään aamutoimet, WC:ssä ja suihkussa käynti, kertoo Falck. Sen lisäksi aikaa jää henkiselle ja älylliselle virkistykselle sekä ulkoilullekin, jos sää sallii. Kaija Falck lukee ääneen sanomalehdet, Helsingin Sanomat ja Uusimaa luetaan tarkkaan, etenkin taloussivut. Kaupallisella alalla työskennellyt Tarmo Vilppula tahtoo tietää, mitä esimerkiksi Porvoon kaavoitusmarkkinoilla tapahtuu, tai mitä maakunta-kaavalle ja Kuninkaanportin markettisuunnitelmille kuuluu.

- Yhdessäolo on virkistävää ja tietoa lisäävää. Tämä on luksustilanne. Toiveiden täyttymys. Kun vain terveyttä riittäisi, huomauttaa Vilppula. Tämä palvelu on heidän mielestään takuulla hintansa väärti, koska se lisää elämänlaatua.

Home Instead Seniorihoiva on kansainvälisen taustan omaava yksityinen, suomalaisomisteinen hoivapalvelu, joka on toiminut Suomessa kohta kolme vuotta.Pariskunta on lisännyt palvelujen määrää sitä mukaa kun tarve on lisääntynyt.

- Se, että tätä palvelua on voitu räätälöidä meille sopivaksi on ollut hieno asia. Paketti kasvaa koko ajan, kertoo Vilppula. Alussa palvelua oli kerran viikossa, nyt jo kuusi kertaa viikossa. - Rouvalle annettiin ihan omaa aikaa sillä tavoin, että herra vietiin virkistymään Naantalin kylpylään viikoksi viime joulukuussa. Rouva sai levätä ja herra nauttia, kun minä olin ympärivuorokautisesti hoitovastuussa, kertoo Kaija Falck.

- Kylpymatka lievitti talven kaamosmasennusta. Se uhkaa ikäihmistä, joka ei juurikaan pääse ulos  talvella. Kaaduin pari vuotta sitten ja reisi meni poikki, kertoo Vilppula. Sen jälkeen liikkuminen on rollaatorilla ollut vaikeata etenkin talvisin.

Vilppulat ovat kiitollisia siitä, että ovat löytäneet tämän yksityisen hoivapalvelun. He toivoisivat, että muillekin ikäihmisille tiedotettaisiin enemmän vaihtoehdoista hoidon suhteen. – Suomesta puuttuu selkeä vanhuspolitiikka. Täällä pitäisi kehittää sekä yksityistä että julkista palvelua, Tarmo Vilppula huomauttaa. Hänen mielestään myös suurten ikäluokkien eläköityminen on tullut valtiovallalle yllätyksenä; siihen ei ole osattu varautua. – Myös ikäihmisten henkisen virkistykseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Koulutettua väkeä tarvittaisiin lisää tähän tarkoitukseen, huomauttaa Tarmo Vilppula. – Iloisten ihmisten seuraa minä kaipaan. Liian nopeasti menee neljä tuntia, kertoo Tarmo Vilppula  CAREGiver-hoitajastaan, jolla kuulemma ei ole koskaan ole ”vihaisia silmiä”. – Hän on Lapin tyttöjä ja sosiaalinen ihminen. – Minua jo aina aamulla odotetaan, kun tulen tänne, kertoo puolestaan Kaija Falck. Hän on entinen yrittäjä, joka nauttii uudesta työstään vanhusten hoitajana tai ”enkelinä”, kuten Tarmo Vilppula on keksinyt alkaa häntä nimittää. Vilppulat  ovat kaiken lisäksi olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, että he ovat saaneet Home Insteadin palveluista 6000 euron kotitalousvähennyksen.

– Se että kotitalousvähennyksen saa kaksi kertaa, se oli meille iloinen yllätys.

 

Yksityisen hoivapalvelun rahoitusvaihtoehtoja

Kotitalousvähennys

  • Palvelua kotiin voi ostaa yli 5.000 eurolla kuukaudessa, josta voi suoraan vähentää enintään 3.000 euroa vuodessa verotuksessa. Lähiomaiset kuten puoliso, lapset tai vanhemmat voivat myös vähentää toistensa puolesta maksimisumman, joten esim. asiakas, puoliso ja kaksi lasta voivat yhteensä ostaa palvelua yli 20.000 eurolla ja saavat vähentää siitä 60 % eli maksimissaan 12.000 euroa verotuksessaan, jolloin todellinen palvelun kustannus on 8.000 euroa vuodessa. Kotitalousvähennyksen voi saada heti palvelun käynnistyttyä, jolloin asiakas maksaa ainoastaan todellisen nettokustannuksen.
  • Home Instead Seniorihoiva auttaa tai hoitaa kotitalousvähennyksen asiakkaalle.

Omarahoitus

  • Käänteinen asuntolaina tai -kauppa. Tämä on tarkoitettu  esim. eläkkeelle jääville asunnon omistajille, joilla on tarve vapauttaa pääomaa omistamastaan asunnosta ja silti jatkaa asumista samassa asunnossa. Yksityinen hoivayritys voi esitellä tarvittaessa yksityiskohtaisemmin asiaa tai sitten voi olla yhteydessä Suomen Hypoteekkiyhdistykseen.

Palveluseteli

 

Juttu on julkaistu Puoli Kaupunkia -lehdessä 23.6.2011